Vi har talat vid ett flertal tillfällen här hemma om detta med att åka och besöka Gripsholm, och ta en slottsvandring.
Sålunda gjorde vi nu slag i saken och tog en tur dit. Vi tog ledigt från jobb och så, och kunde starta vår resa på förmiddagen fredag den 8:e oktober. Det skulle även bli en kontroll av den nybytta påskjutsbroms cylindern, som jag bytte efter förra utfärden. Det testet utföll till full belåtenhet.
Sålunda styrde vi glada i hågen kylaren på Hans och vidhängande Greta mot Strängnäs, via väg 56 över Heby mot Fjärdhundra och Enköping.
Hade tänkt stanna på Strängnäsbron och fota, men då det blåste och höjdrädslan gjorde sig påmind så blev det raka spåret mot Strängnäs.
Boendet denna gång kom att ske på Löts camping (Allmän CC camping) vid en vik av Mälaren strax öster om Strängnäs. Väl framme, efter en massa kringel krokar p.g.a. vägbyggen, blev vi hjärtligt mottagna av campingvärden Hans (ej vår rullande Hans), som med gott humör och glada kommentarer skrev in oss och följde sedan med och hjälpte oss tillrätta, alldeles vid fina hygienutrymmen. Medan jag joxade med stödben och hade mig så hjälpte Hans till med elen. Efter en stund så kom han tillbaka och frågade om allt var till belåtenhet, och berättade var övriga faciliteter och byggnader var belägna.
Löts camping.
Efter sedvanlig "campingdrink" (Gin & Tonic) vilade vi oss innan kvällens aktiviteter, som matlagning, umgänge, lyssnande på musik, Tv-tittande och läsning.
Efter en riktigt god natts sömn, var det dax för resans huvudmål, nämligen
Gripsholms slott.Är kanske för gemene man mest kännt som Erik XIV:s fängelse och den berömda ärtsoppan.
Omslutet av Mälarens vatten höjer sig Gripsholms slottstorn över småstadsidyllen Mariefred.
Gripsholm är känt som Gustav Vasas slott. Han grundade slottet 1537.
Vandra genom de många salarna och vindlande gångarna. Här ryms en fyrahundraårig historia. Hertig Karls kammare från 1500-talet och Gustav III:s teater från 1700-talet är några av höjdpunkterna.
Se Svenska statens porträttsamling och hedersporträtten. Varje år utser Gripsholmsföreningen en hedervärd svensk person som avporträtteras.
På Gripsholm flanerar du på den romantiska Slottsholmen vid Gripsholmsviken eller möter de kungliga hjortarna i naturreservatet Gripsholms hjorthage: Delar av texten taget från en av slottets hemsidor.
Yttre Borggården.
Kanonerna Galten och Suggan vaktar den yttre Borggården.
Efter lite väntande i kylan på att klockan blev tolv och det öppnades, kom vi äntligen in i slottet, och det var en upplevelse, jag lovar.
Det var helt fantastiskt att få uppleva prakten och det historiska, då slottets tre våningar representerar olika tidsepoker. Från Vasa tiden och till nutid. En utsökt samling av möbler och husgeråd från de olika tidsepokerna, och en i synnerhet unik porträttsamling. Alltihop från Hertig Karl (IX) 1500-talet, änkedrottning Hedvig Elinora början 1700 - talet, Gustav III slutet 1700 - talet och till Oskar II slutet 1800 - talet.
Då det var önskemål om att ej forografera, så får ni kära läsare nöja er med ett litet fåtal fotografier, dessutom gör de inte rättvisa, av vad vi fick se, utan det skall upplevas på plats. Några foton blev det i alla fall.
Under rundvandringen kom vi att passera genom de olika fantastiska rummen, med vackra möbler och annan bevarad inredning. Fantastiskt att se vilken lyx som man omgav sig med under de olika tidsrymderna. Nedan följer ett litet urval av vad vi fick uppleva och se.
En av de många öppna spisarna.
Byst av Karl XII.
Trappa mellan våningarna.
Fönster i en av trapporna.
Rikssalen med tronen.
Ett av de fantastiska fönstren i Rikssalen
Från Sofia Albertinas sovrum. En fantastisk Haupt byrå. Tapeterna är av handmålat kinesikt sidentyg.
Hönstavlan. En rolig avbildning av Sofia Albertinas hovdamer.!!!!!
Interiör från Hovmästarinnans rumssvit.
Gustav III:es teater.
Helt otroligt men det var en helt fungerande teater i ett av slottets torn, det var Gustav III (teater kungen, kallad) som lät bygga denna för sitt och slottets övriga invånares räkning.
I samma torn som teatern, var även det som i allmänhet kallas för "Erik XIV:s fängelse" inrymt. Det är nog en något felaktig benämning, då Hertigen troligen förvarades i några rum på nedersta våningen under åren 1571-1573, då hans halvbror Johan III höll honon fängslad på Gripsholm.
Detta är bara en del av "fängelset", där spis och ingångs dörr syns, när man ser detta i sin helhet så slås man av skillnaden mellan då tidens och nutidens fångvård...Fanns även andra lite ruggiga utrymmen att förvara "misshagliga" personer i.
Slottet från sjösidan, med delar av två av tornen. Slottet var som det sig bör omgivet av vatten. Sjön på ena sidan och en vallgrav med riktig vindbrygga, mot yttre borggården.
Ja, efter denna för oss ansträngande slottsvandring, var det skönt att komma till bilen, och få vila fötter och ben, men jag min vana trogen tog en kort omväg via Museiejärnvägen som förövrigt hade lokstallar och verkstäder brevid slottsparkeringen. Hustrun satte sig med ett kärleksfullt stöööön i bilen och väntade.
Här följer några foton från "Östra Södermanlands Järnväg".
Efter dessa "utfärder" så var det hög tid att få något i magen, så vi tog en liten åktur in till Mariefred, för att se om vi hittade något mysigt "fikaställe", men det slutade med att vi besökte den lokala Ica handlaren istället, men det var även en smärre upplevelse för oss då vi är tyvärr allt för matintresserade. Efter en del "botaniserande" i sortimentet, konstaterade vi att "vissa av denna affärs varor finns ej hemmavid". B.l.a. olika lufttorkade skinkor och annat gott. Nämnas skall att vi även i den välförsedda charkdisken fann till vår stooooora glädje skinka från Ekollonmatade grisar, sk, OllonSvin. Vid nästa besök i trakten så kommer vi garanterat att lägga lite mer tid på denna affär!!!!!!
Gatubild från Mariefred.
"Ollon Svins" butiken straxt till vänster. ;-))))))
Efter införskaffande av allehanda gott, så ställdes kosan åter mot Strängnäs och Löts camping, givetvis med en liten trevlig omväg via Stallarholmen.
Kvällen fortskred i vanlig maklig "Greta" takt för oss, med inmundigande av väl kyld Gin & Tonic medan vi vilade oss, innan maten och något senare tittande på Tv, Speedway VM och GP final.
Tilläggas nu lite om Löts camping.
Campingen är en Caravan Club allmän camping, helårs öppen, belägen vackert kuperad vid en vik av Mälaren.
Vid inskrivningen blev vi mycket trevligt bemötta och personligt visade till campingtomter som vi kunde välja mellan. Fick även vid den utvalda tomten en grundlig genomgång av de olika service-byggnadernas placeringar på den trevligt planerade campingen. Då vi av olika skäl undviker att röra oss i kuperad terräng så mycket, nyttjade vi endast de förnämliga duscharna i nära anslutning till vår campingtomt.
Dusch och övriga hygien utrymmen var mycket välstädade och i mycket gott skick, bastu för både herr och dam, automatiska dörröppnare vid ytterdörr och hör och häpna "soft musik" i utrymmena, via dolda högtalare.
Latrintömmning med separat ytterdörr var ett mycket bra utrustat utrymme, med tillgång till goda tvättmöjligheter.
Köksbyggnaderna var ingen av oss in i, då dessa låg en bit från oss, och vi lagade mat och diskade i vagnen.
Vatten för påfyllning fanns på ett flertal platser, även för husbilar. Förnämlig karta över campingen, med väl utmärkta brandsläckare.
Området som sådant var vacket beläget på en sluttning ner mot Mälaren, med reception, dushar och ett flertal gästtomter innanför en nyckelkorts manövrerad bom. Övriga utrymmen låstes upp med kod.
Grillplats och lekpark fanns det även. På grund av kylig kväll och ömmande fötter var vi aldrig dit.
Nedan några bilder från campingen.
Greta och del av Hans.
Vik av Mälaren.
Foto taget från infarten.
Från altan på köksbyggnaden mot några "gästtomter".
Receptionen med duschar, toaletter och bastu i undervåningen. I denna våning bakom kontorsdelen även trevliga samlings lokaler med "bar" och utrymme för uppträdanden.
Efter en natts sömn och en seg söndagsmorgon med den sedvanliga frågan: Vart tog helgen vägen??? var det hög tid att styra hemåt.
Hemresan skedde efter samma vägar som nedresan, med ett inte alltför uppskattat fikabesök på Heby Wärdshus. De sedvanliga räkmackorna var varken nytillverkade eller prisvärda där, desssutom var ljudnivån alldeles för hög för att det skulle vara angenämt.
Som ytterligare "smolk i bägaren" på hemresan, råkade vi ut för en smärre incident som kunde ha blivit betydligt allvarligare, än det som skedde. Strax söder om Tärnsjö där vägen (Rv 56) är smalare och med nedsatt hastighet, mötte vi en långtradare som genade lite väl mycket i en kurva.
Trotts att vi/jag höll ut vad jag kunde till höger, så att Greta var på kanten till diket, blev vi av med vänster skärmmonterade spegel. %/$@&£ lastbilschaufförer, kan ni inte köra som folk...... och detta säger jag trots att jag även själv är chaufför, det retar mig något så.......att vissa av mina kollegor åsidosätter hastighet och uppträdande i trafiken som de tyvärr nu gör. För en massa år sedan hette det ju att lastbils chaffisarna var "vägarnas riddare". Hummmmm!!!!!!!!!
Väl hemma med hittad och lagad spegel, lugnade nerver och humör under kontroll, vidtog den vanliga proceduren med att ställa upp Greta, veva stödben och börja packa ur. Kan kanske bli någon utfärd till, vinterdäcken monteras villken dag som hellst nu både på Hans och Greta, för kanske det blir...........
Väl mött på vägarna: Lasse.
Ps. Visa hänsyn och omdöme mot varandra i trafiken. Ds.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar