måndag 4 oktober 2010

Allt är inte guld som glimmar.

Detta skulle ha skrivits för länge sedan, men kurser, utbildningar och dåligt med ork har kommit i vägen.

 

Fredagen den 10 september var det dax för en ny utfärd. 

Vår vana trogen så gav vi oss iväg på förmiddagen, styrde kosan mot Sala och Silvköparn:s camping, denna camping har vi tidigare besökt och trivdes bra där. Helgens plan var att besöka Skultuna och dess mässingstillverkning.  

Vi annlände i god tid till campingen, så vi hade gott om tid att "bosätta" oss. Kvällen förflöt under trevliga former med god mat, god dryck, umgänge, tv-tittande och läsande. Kort sagt en enligt oss skön och lugn kväll.  En vanlig kväll i vår kära lilla Greta.

Lördag förmiddag gav vi oss iväg till Skultuna, och dess mässingsguteri. Resan gick på små krokiga och trevliga vägar.

När vi kom fram till Skultuna, slog mig tanken att :Vad litet det är...Hade förväntsat mig en mycket större ort och farmför allt ett större industri komplex.

Det var några renoverade byggnader, som innehöll, museum, gjuteri/tillverkning och försäljning, även ett litet men mysigt kafé. Fanns även en byggnad med diverse outlet försäljning, b.l.a. Ittala glas.

Direkt innanför dörrarna var det lite information och ett maffigt schack spel, som förövrigt var till salu. Pjäserna var ca 15 cm höga.

 

 

DSCN0535

                                             Ok sugen på ett parti?

 

 

 

 

 

 

I museet fick man en kort introduktion i det enorma arbete som ligger bakom varenda föremål. Timmar och åter timmars bearbetning.

 

 

 

DSCN0532

 

Denna fantastiska dopfunt var lika hög som mig, och ett oerhört vackert arbete.

 

 

 

 

 

 

 

DSCN0533

 

      Ett annat fantastiskt arbete.

      Kungligt hovleverantörs diplom.

 

 

 

 

 

 

Det var så mycket att titta på så till slut visste vi inte vad vi skulle fotografera, så för att vila tog en tur till det nämnda Caféet. Mums vad gott det var.

 

 

DSCN0531

                                                                                                                        Cafe´utsikt.     

                                 

 

 

 

 

 

På hemvägen tillbaka till Sala och Silvköparens camping, kom vi att passera ett av Sveriges stora stuterier, Strömsholms Slott.

 

DSCN0539

Strömsholms gula barockslott är byggt på en stensatt holme precis där Kolbäcksåns strömmande vatten lugnar sig och flyter ut i Mälarviken Freden.

Riksänkedrottning Hedvig Eleonora drev många stora byggnadsprojekt. Hon uppförde det nya slottet och omkring tjugo byggnader i slottsområdet.

Nicodemus Tessin den äldre fullbordade slottet men arbetet med inredningarna avstannade. Kungliga resenärer övernattade gärna här på resor söderut.

Slottet med de gröna omgivningarna är ett omtyckt utflyktsmål. Bröllopspar väljer ofta det romantiska slottskapellet för sina vigslar.

Till sevärdheterna hör 1700-talsinredningar och en betydande samling svenskt måleri. I källaren finns rester efter Gusav Wasas borg från 1550 talet.

Strömsholm är i dag ett hippologiskt centrum med bland annat årliga hästtävlingar.

Slottet är öppet för besök under sommaren.

: Källa Strömsholns Slotts hemsida.:

 

Då detta slott är hemvist för många av våra fyrfota vänner, trodde vi att vi skulle få se mycket hästar, men ack vad vi bedrog oss, i det fallet, men fick se desto mer av andra hästkrafter........

 

 

DSCN0536

 

   Massor av sköna MG:ar.

 

 

 

DSCN0537

 

Villka sköna linjer.

 

 

 

 

 

 

DSCN0538

 

       Risk för regn ;-))))

 

 

 

 

 

 

MG Strömsholm        

         Vill ha. Jaaa!!

 

 

 

 

 

Trötta och nöjda återvände vi sedan i duggregnet till vår kära Greta.

 

 

WeekendatLake  

   Inte Greta men tjusigt.

 

 

 

 

 

Eftermiddagen och kvällen fortskred med "vilande av värkande fötter", intagande av eftermidags Gin & Tonic, lagande av god mat i köket i vagnen, och inte som så många andra campingvagns ägare, laga mat och diska i service byggnaderna. Icke det inte, har man fungerande kök och så, skall det användas. Eller hur..??

Gissa om vi har fått kommentarer från campinggrannar som har vagnar för närmare en halvmille och bara har den att sova och titta på Tv i, knappt ens det.

Efter mat och disk, var det en skön stund innan det var dax att sätta på Tv:n, Speedway GP......får icke missas....Det blev en trevlig och underhållande tävling från Voijens i Danmark.

Hemresan anträddes vår vana trogen på små och intressanta vägar.  Via Broddbo, Hede, Mörklinta, Näs Bruk över Bärrek, Österfärnebo och Gysinge till Hedesunda.  

Under hemresan hördes det då och då kraftiga "klånk" ljud från dragstången....Hummmm. Vid kontroll hemma konstaterades det att dämpcylindern i påskjutsbromsen var på väg att ge upp.  Detta är nu åtgärdat, av mig på "en svinblink",  med anvisning från Anders på Caravan & Marine i Valbo. Tack Anders, du och dina kollegor ställer alltid upp, och ingen fråga är för fånig.  Nog nu med reklam... ;-)))

Troligen blir det en tur till innan vi kryper i ide, för i år.

Väl mött på vägarna: Lasse.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar