lördag 7 maj 2011

Ängskärs Havs Camping. Premiär turen 2011.

Efter en del bryderier och funderingar, kom vi äntligen iväg på årets första tur.Planen för denna tur var att den skulle ske i "närområdet" och inom en radie på högst 10 mil.

Premiären kom att ske till ÄNGSKÄRS HAVS CAMPING (FC 364) ute på Upplands kusten, att vi inte anammat denna pärla till camping tidigare är en gåta.

Fredag den 29/4 vevades Gretas stödben upp, och färden företogs via Tierp och Skärplinge mot Ängskär.

Efter en lugn men kurvig resa kom vi fram.

 

 

 

                                                                                                                          Infarten och serveringen.

 

 

 

 

Hade varit i kontakt med Campingvärden Staffan via telefon och fått reda på lite om helgens trevligheter, mer om det senare.

 

 

DSCN0617                                         Infarten till campingen    

 

 

 

 

 

 

 

DSCN0594

 

Kvälls bild längst in på  campingen.

 

 

 

 

 

DSCN0607

 

 

Utsikt från badklippor.

 

 

 

 

 

DSCN0608

 

 

   Bad klippor.

 

 

 

 

 

Efter dessa inledningsbilder lite om hur vi upplevde vår vistelse.

Ängskärs Havs Camping är en camping som till storlek och utformning passar oss utmärkt. Receptionen har även en liten butiksdel .                                             

Campingtomterna var trevligt utspridda i terrängen, upp mot en alldeles nybyggd och mycket bra servicebyggnad, campingtomterna fortsatte sedan en bra bit in i skogen med en bred skogstunga som skyddade från den iskalla havsvinden som rådde under vår vistelse.

Servicebyggnaden var som jag skrev nybyggd och mycket bra. Ett fint och lätthanterligt kök, med två spisplatser, med ursugsfläktar, och micro, på motsatt vägg flera mycket fina disk- platser med dubbla baljor och fritt varmvatten. Ett i nuläget spartanskt möblerat "sällskapsrum/matrum", men det kommer mer möbler sades det.

Toalett och tvättutrymmen hade separata dörrar utifrån, med fri tillgång till vatten. Duscharna hade även dom separata dörrar utifrån, dusch kostade 5 kr, med magnetkort som köptes i receptionen, beroende på att dricksvatten är en bristvara i havsbandet. Vatten från brunn fans, men det smakade lite humus men fullt drickbart,  ett tips kan vara att ta med eget dricksvatten. Dricksvatten kom även till campingen i tankar, så det fanns tillgängligt.

Latrintömmninen sköttes i ett separat utrymme (handtvätt saknades i detta utrymme då vi var där).

Fri tillgång på "bräckt sötvatten" till spoltankar, disk och så, via ett flertal vattenkranar.

Nedanför servicehuset och ut mot badet var en liten men enligt de barn jag talde med helt acceptabel lekplats.

 

 

 

DSCN0645               Barn i farten.

 

 

 

 

 

 

 

DSCN0610                                          Sneseglare.

 

 

 

 

 

 

DSCN0611

                                         Golfbanan.                                                                          

                                                                                                                     

                                                                                                                                                                                       Då vi förutom att ha det lugnt och skönt i vårt campingliv, även ser oss omkring så föll vår "kulturspaning" denna gång på Forsmarks bruk och Lövstabruk, men temperaturen var inte vad man kan kalla behaglig så blev det denna gång bara att sondera inför kommande turer bland alla järnbruk i Uppland. Vi har båda Valloner i våra släktled, så detta med järnbruk och järnhantering ligger oss båda varmt om hjärtat.

 

 

 

DSCN0618   Forsmarks herrgård.

 

 

 

 

 

 

DSCN0620                                          Översikt  Bruket.

 

 

 

 

 

 

DSCN0624                                        Gamla Värdshuset, där bla, Greta Garbo bodde under en film inspelning i början av 1920-talet.

 

 

 

                                                                                                   

DSCN0625                                          Forsmarks bruksgata.

 

 

 

 

 

 

DSCN0635                                         Havsguden Poseidon vakar över bruksdammen. 

 

 

 

 

 

 

Då kylan och tilltagande hunger tilltog, så fortsatte vi till Lövstabruk och dess värdshus, där vi  för övrigt åt nybakade fantastiska smörgåsar i kollosalformat till mycket humana priser. Bordsservering och riktigt gott kaffe.

 

 

 

            DSCN0626

 

Infart till Lövstabruk

 

 

 

 

 

DSCN0642                                                         Brukets klockstapel.

 

 

 

 

 

 

                                                                                                       Då vi nu var ganska frusna och trötta på att traska i snålblåsten återvände vi till campingen och de tidigare omtalade festligheterna.

Mer om Forsmark och andra bruk vid en varmare utfärd.

Vårt värdpar Nadda och Staffan brukar vid vissa helger under vår, sommar och höst, ha lite "baluns" på campingen, sålunda var det valborgsmässofirande denna helg. Detta bestod av hela helgen med paketpris 395:- inklusive el, och en supé på sista april bestående av en hemlagad mycket god gulachsoppa med nybakat bröd och ost, välja mellan flera goda öl och en nubbe.Kaffe med avec tillkom förutom.  Senare traditionell brasa och ett trevligt fyrverkeri. Det blev en mycket lyckad kväll med flera trevliga nya vänner.

 

DSCN0647                                Förväntansfulla gäster som väntar på servering.

 

 

 

DSCN0614                                                         Aj,f..n nu var det slutdrucket. 

 

 

 

 

 

 

 

DSCN0615                     Detta är den "lilla" matsedeln som Nadda serverar från under vår och höst, undet somaren tillkommer ett 20-tal rätter likaså flera thai rätter. Som synes så har campinen fullständiga rättigheter, och riktigt inbjudande priser. Hade nöjet att se och lukta på några av Naddas skapelser i köket, nästa gång vi besöker Ängskär kommer vi att låta oss välk smaka av kökets löften.

Efter en god och på flera sätt "stärkande" måltid var det att under glatt samspråk med nya vänner invänta mörkret och brasans tändande.

 

 

 

DSCN0650                                         Sköna Maj, välkommen.

 

 

 

 

 

 

 

DSCN0675                                                                                                                                                                                                                                                                                                                          Söndagen inleddes med det sedvanliga bestyren som att tömma diverse tankar och efter några timmars lathet inleda avfärd.

Kan säga att denna vistelse gav oss mersmak på denna lilla pärla till camping. Läget var mycket fint, stämningen avslappad och skön, mycket trevliga grannar som hälsade på i vår vagn och även kom och tog farväl då vi packade i hop.....kan bli  en svarsvisit i Bollnästrakten kanhända.

Resan hem företogs på samma vägar som dit, men tilläggas att sista milen ut till campingen bör man ta det försiktigt då vägen är något smal och krokig bitvis.

Väl mött på vägarna önskar Greta (vagnen) och Hans (dragbilen)

1 kommentar:

  1. Tack för en trevlig kväll!
    /Britt-Inger och Leif

    SvaraRadera